Üdítő tippek citromléből

A citrom és a citromlé hallatán legtöbbször a C-vitaminra, az immunrendszer erősítésére és az egészséges életmódra asszociálunk. Pedig a citrom és a citromlé számos gyümölcs, zöldség és élelmiszer ízét remekül kiemeli, így akár tradicionális ételekről, akár modern konyhaművészetről van szó, ma már elképzelhetetlen nélküle a sütés-főzés.   

Ami finom, az legyen egészséges is, sőt egyszerűen felhasználható! – hangzik el gyakran a modern konyhaművészettel szemben megfogalmazott követelmény. A citromlé könnyen teljesíti mindhárom feltételt, hiszen egyedálló zamata mellett gyógyhatások egész sorával büszkélkedhet, kalóriaszegény és egész évben elérhető. A koronát az teszi fel a történetre, hogy pompás italok és koktélok is készíthetők belőle. Ezekből mazsolázgattunk néhányat.

Egy pohár finom citromszörp minden évszakban egészséges felfrissülést nyújt. Elkészítése szinte gyerekjáték: fél liter vizet felforralunk, hozzáadunk 1,5 kg cukrot, és szirupot főzünk belőle. Hozzáadjuk 7-8 db citrom lereszelt héját, és további 5 percig főzzük. A tűzről levéve hozzáöntjük a citromok kicsavart levét, és 24 órán keresztül pihentetjük. Persze ha még egyszerűbben akarjuk elkészíteni, elég, ha a sziruphoz kb. 2 dl citromlevet öntünk. Ezt követően a szörpöt leszűrjük, és üvegekbe töltjük.  
Sportoló és tudatosan táplálkozó párunkat vagy barátunkat meglephetjük citromos müzli itallal. Keverjünk össze 3 evőkanál zabpelyhet, 1 teáskanál mézet, egy fél citrom levét vagy 0,5 dl 50%-os citromlevet és ásványvizet – máris kész a tápláló finomság!
Bőséges lakomák záró fogásaként ajánljuk a citromos-mentás frissítőt, mely nemcsak ízeivel kápráztat el, hanem az emésztést is segíti: Forraljunk fel 6 csészényi vizet, és adjunk hozzá 6 evőkanál citromlevet és ugyanannyi szárított mentalevelet. Főzzük 1 percig, majd szűrjük csészékbe. Forrón tálaljuk, ízlés szerint cukorral vagy anélkül.

Végül, de nem utolsó sorban, kedvenc ásványvizünket otthon is feldobhatjuk néhány csepp citromlével. Amilyen egyszerű, olyan ízletes!

A fenti italok elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy a citrom gyorsan kiszárad, így érdemes gyakrabban és kevesebbet vásárolni belőle. Felvágás után rövid időn belül el kell fogyasztani, mert a benne található C-vitamin levegővel érintkezve hamar oxidálódik.

Az Olympos azonban ezeket a gondokat is leveszi a citromlé rajongóinak a válláról! A praktikus, 00%-os Olympos citromlé a valódi citrom minden előnyét egyszerre kínálja Önnek. Hiszen ami finom, az legyen egészséges is, sőt egyszerűen felhasználható – vagyis Olympos!